Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø

Der er meget tale omkring hvordan indeklimaet i dit hjem, påvirker dig og din familie. Men bliver der tænkt over hvordan det står til med indeklimaet på arbejdet, og tør medarbejdere tage affære i kampen om et bedre indeklima.

Det er videnskabeligt bevist, at et dårligt indeklima påvirker vores koncentration og vores hjerners udvikling. Vi opholder os i gennemsnit 34 timer på vores arbejdsplads om ugen, hvilket betyder at ca. 20 % af vores tid i løbet af en uge, bruges på arbejdspladsen.

Nogle af de væsentligste årsager til dårligt indeklima på arbejdspladserne er:

 • Mangel på rengøring
 • Partikler fra udefrakommende forureningskilder
 • For høj eller lav temperatur
 • Fugtig eller tør luft


Mangel på rengøring

Rengøring på arbejdspladsen er en vigtigt faktor for at vedligeholde luftkvaliteten. Da vi til tider kan have travlt på arbejdspladsen, og mange sidder ved et skrivebord, kan dette hurtigt bære præg af en hektisk periode. Der ophober sig opgaver og rod på skrivebordet, og i det hele taget omkring en, hvilket gør det svært at udføre en ordentlig rengøring.

Støv og snavs ophober sig, og gør det blot sværere at holde fokusset i pressede perioder. Mangelfuld rengøring skaber nemlig et indeklima med dårlig luft, som kan medføre hovedpine og gøre det vanskeligt at koncentrere sig.


Partikler fra udefrakommende forureningskilder

Hvis din arbejdsplads er placeret i områder hvor luften er fyldt med forurening fra f.eks. trafikerede veje, industri eller større havne med gods eller færgetrafik, er det vigtigt at holde øje med, om der er ordentlig ventilation på arbejdspladsen. Ydermere er det vigtigt at der sidder den rigtige filterløsning i anlægget. Et grovfilter er f.eks. blot til for at holde et anlæg fri for støvpartikler.

Hvis der ønskes en forbedring af indeklimaet, og fjernelse af forskellige skadelige finpartikler, skal ventilationsanlægget have skiftet filter til fx pollenfilter eller et SafeAir filter.


For høj eller lav temperatur

En anden vigtig faktor er også temperaturen i lokalerne. En for høj temperatur på arbejdspladser, er en af de mest almindelige årsager til at vi kan befinde os i et dårligt arbejdsmiljø. Hvis temperaturen skal passe til en indendørs arbejdsplads med stillesiddende eller let fysisk arbejde, som f.eks. kontorer eller institutioner, skal den være mellem 20-22 °C.


Fugtig eller tør luft

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at se på hvordan luften er på arbejdspladsen. I et for fugtigt indeklima, vokser skimmelsvamp og andre mikroorganismer og bakterier nemlig bedst. De kan f.eks. vokse i fugtigt træværk som kunne være vindueskarme, eller fugtige tæpper og andre tekstiler.


Modsat kan tør luft også skabe problemer for indeklimaet. Når luften er tør, bliver slimhinderne udtørret og kan medføre træthed og ubehag. Luftfugtigheden er ofte lav når:

 • Det er koldt udenfor
 • Der er et stort luftskifte i lokalet uden, at der foregår fugtproduktion.

Det kan være svært at gøre noget ved luftfugtigheden om vinteren, når det er koldt udenfor. Men er det et stort problem, mere end om vinteren, bør der gøres noget ved dette problem.


Dårligt indeklima og sygedage

Der opstår specielt 4 hyppige problemer på grund af dårligt indeklima:

 • Tørre, kløende eller irriterede øjne
 • Træthed eller sløvhed
 • Hovedpine
 • Skulder- og nakkeproblemer

Disse er tegn du kan kigge efter hos dig selv, om du oplever på arbejdspladsen.
Samtidig med at det dårlige indeklima påvirker vores effektivitet på arbejdspladsen, kan der også ofte ses sammenhæng mellem det, og antallet af sygedage blandt medarbejderne.

Hvis arbejdspladsen ikke sørger for at opretholde et sundt og godt arbejdsmiljø og indeklima, vil det komme til at koste virksomheden penge på bundlinjen.

Der er en større produktivitet at finde på arbejdspladser, hvor indeklima og arbejdsmiljøet er godt. Her er nogle faktorer der kan forbedre de fysiske rammer på din arbejdsplads, og dermed sænke sygedagene:

 • Mindre støj
 • Ren og frisk luft
 • Kropsholdning/arbejdsstilling
 • Ordentlig belysning
 • Ved arbejde på kontor (fokus på ordentlig computerskærm, placering af tastatur og ordentlig mus)

Vi skal huske på at vi skal være flere år på arbejdsmarkedet end før, og det derfor er yderst vigtigt at vi er godt tilpas på vores arbejdsplads, både arbejdsmiljøet og især også med indeklimaet.

Er du interesseret i at sikre det bedste indeklima for dig og dine kollegaer, men ikke er sikker på hvilken løsning der skal til i jeres ventilationsanlæg, er i velkomne til at kontakte os. Vi er altid klar til at hjælpe.

 

Kilder:
Amid.dk
Indeklimaportalen.dk

Læs næste

Pollenallergi på arbejdet
Undgå spildtid i trafikken